Wednesday, June 18, 2008

Gallerie het Atrium - Westerkwartier Noordenveld - Leek

Remembrance of Things Past.

Op zoek naar informatie over Scholengemeenschap Westerkwartier Noordenveld kwam ik de URL voor de web site van Jan Ernst Douma tegen, Zijn schilderijen van (met name) Groningen, maakten heel wat herinneringen los. Fantastisch zoals deze schilder het licht weet te vangen en vast te leggen.

In de olieverfschilderijen herken ik menig moment van vroege morgen tot later op de dag; zoals op de ochtenden wanneer ik me snelwandelend van station naar Heijmans Lyceum (dat een jaar later College werd genoemd), repte, en in de zwangere zomerlucht, of de verstilde wintersdag. Douma's werk is een lust voor het oog, en een ware traktatie voor een emigrante.

Vanaf mijn 16de woonde ik twee jaar met Albert "Appie" Alberts (mijn exgenoot) aan het Martinikerkhof, in een kraakpand naast de poort van het Prinsenhof. Ons uitzicht was dat wat Douma heeft vastgelegd in deze grote aquarel.

Kijkend naar de buurten die ik ken uit mijn jeugd 'voel' ik de zinderende warmte onder de pannen van onze zolderkamer, en de ijzige koelte van de beschaduwde kant van een zomerse straat, en in gedachten proef ik het ijs van Talamini op de Grote Markt. Het horen van het carillon fantaseer ik er maar bij (iets voor een sound bite op Doumas site misschien).

In de panorama's herken ik aan de horizon de scheve Olle Grieze, zo vanzelfsprekend, terwijl alleen een kunstenaar weet hoe moeilijk het is die juiste graad aan te geven; Jan Ernst Douma lijkt er zijn hand niet voor te hoeven omdraaien.

Jan Ernst Douma en zijn vrouw beeldendekunstpedagoge Nel Dekker bewonen het Centrum voor Beeldende Kunst en Vorming in Leek: Gallerie het Atrium.
En zoals de tekst luidt op de web site: Is er iemand thuis, dan is de gallerie geopend.

Galerie het Atrium
Ewesheim 2
9351 KW Leek NL
Tel. +31(0)594-515783
Post a Comment